Polo – Sport Królów

Polo – gra rozgrywana konno na trawiastym boisku przez dwie czteroosobowe drużyny, których gracze dążą – używając długich kijów, tzw. malletów – do umieszczenia w bramce przeciwnika drewnianej, białej kuli, wielkości pomarańczy.

 

Gra powstała w Azji Środkowej (tereny obecnego Iranu i Turkmenistanu[1]. W średniowieczu była popularna już w całej Azji. Do Europy dotarła w XIX wieku przez stacjonujące w Indiach wojska brytyjskie, które nadały jej obecną nazwę. Dotąd gra znana była jako „Sagol Kangjei”[2]. Polo było dyscypliną olimpijską podczas igrzysk olimpijskich: 1900190819201924 oraz 1936.

 

Celem gry jest wbicie do bramki rywala (szerokość 7,32 m) piłki, za pomocą malleta. W grze uczestniczą dwie drużyny, liczące po 4 zawodników, rozgrywające mecz konno. Boisko o wymiarach 275 × 183 m jest zazwyczaj trawiaste. W polo można grać również na boiskach o wymiarach 100 × 50 m, wówczas jest to „arena polo”, a gra się po 3 zawodników. W meczu rozgrywa się od 4 do 8 części trwających 7,5 minuty tzw. czakerów, 6,5 minut na arena polo. Między nimi są 3-minutowe przerwy, które zwykle wystarczają na zmianę konia. Zawodnik, grający w polo korzysta zwykle z 4 koni podczas meczu. Za każdym razem po wbiciu piłki do bramki, czyli zdobyciu „gola”, zawodnicy zamieniają się połowami[3].

Ponieważ jest to męcząca i urazowa gra, wykorzystuje się do niej najczęściej konie pełnej krwi angielskiej lub konie argentyńskie

Zobacz też moje wpisy

Trial post

Wracając na ranczo, twój koń prawdopodobnie zjada popularne marki wysoko przetworzonych, kwaśnych produktów z worka, bez obecności enzymów trawiennych, których głównymi składnikami były genetycznie modyfikowane (GMO) skrobiowe produkty uboczne wytwarzania mąki i likierów. Ponieważ w tych trocinach nie ma smaku ani odżywiania, producenci muszą je mocno zamaskować, aby konie je zjadły. Dodają dużo tanich cukrów (z melasy trzcinowej) i (zapalne) tłuszcze z oleju sojowego i kukurydzy GMO. Aby nazwać to „odżywczo kompletną paszą”, dodają dawki niestrawnych składników mineralnych (np. Wapnia z wapienia, które mogą prowadzić do bolesnych enterolitów) oraz cały bałagan syntetycznych witamin i czasami toksycznych konserwantów.

Jak zapalnować dietę Twoich koni?

Niektóre pokarmy wywołują reakcję zapalną, pokarmy wysoko przetworzone, bogate w cukier, oleje i tłuszcze, które mają mało lub nie zawierają kwasów omega 3, mogą wywołać stan zapalny w organizmie konia. Stwierdzono, że przewlekły stan zapalny o niskim stopniu złośliwości wiąże się z szerokim zakresem warunków, w tym między innymi: Insulinooporność, PPID, ochwat i Artretyzm Astma – POChP Alergie Choroba serca Uderzenie Cukrzyca typu 2 Depresja Rak Zapalna choroba jelit Choroby autoimmunologiczne Stres, leki i masa ciała przyczyniają się do stanu zapalnego. Jednak to, co jemy i pijemy, odgrywa ogromną rolę w utrwalaniu reakcji zapalnej. I może to złagodzić, więc nasze … Zobacz więcej

Zdrowe odżywianie koni.

Enzymy trawienne, nawodnienie i jelita są kluczem do szczęśliwego i zdrowego konia, z dodatkiem kilku sezonowych pokarmów pełno porcjowych można pomóc utrzymać dobrą równowagę. Zimowe miesiące mogą być trudnym czasem na karmienie naszych przyjaciół koni; naprawdę musimy zapewnić odpowiednie odżywianie i nawodnienie. Zima może często oznaczać kolkę dla wielu koni, może to wynikać z braku nawodnienia, niskiej funkcji jelitowej i pokarmów niestrawnych. Niestrawna żywność (pozbawiona enzymów trawiennych) Wracając na ranczo, twój koń prawdopodobnie zjada popularne marki wysoko przetworzonych, kwaśnych produktów z worka, bez obecności enzymów trawiennych, których głównymi składnikami były genetycznie modyfikowane (GMO) skrobiowe produkty uboczne wytwarzania mąki i likierów. … Zobacz więcej